Найперша зелень, яка після зими рясніє на грядках – це кропива. Хапатися за сапку й боротися з нахабою? О ні, краще зберемо її акуратненько, стеблинка до стеблинки, і приготуємо смакоту – зелений борщ. Кажете, ця страва не з ваших улюблених? От уже ж дарма. Зелений борщ – страва досконала і на вигляд, і на смак. І не нарікайте, що всі рецепти весняних зелених борщів та супів однакові! Ми от поділимося такими, яких ви досі не знали.
ГОТУЄМО З НАМИ
Зелений борщ зі щавлем та шпинатом
Зелений борщ зі щавелем і селерою
Інгредієнти
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- селера – 1/2 бульби
- цибуля порей – 1 стебло (біла частина)
- часник – 2 зубки
- молода кропива – 75 г
- черемша (не обов’язково) – 50 г
- щавель – 100–150 г
- молода цибулина з зеленню – 1 шт.
- черенки селери – 3 шт.
- кріп і петрушка – 1 пучок
- картопля дрібна – 6 шт.
- олія – 2 ст. л.
- сіль, перець – до смаку
- сметана для подачі – 6 ст. л.
- яйця варені – 3 шт.
Приготування
- Черенки селери миємо і ріжемо невеликими шматочками. Моркву та бульбу селери чистимо, миємо і ріжемо кубиками. Чищену ріпчасту цибулю ріжемо так само. Цибулю порей споліскуємо і ріжемо півкільцями.
- В глибокому сотейнику або каструлі з товстим дном нагріваємо олію і закладаємо підготовані овочі. Обсмажуємо овочі 5 хвилин, часто перемішуючи.
- Зубки часнику очищуємо, кладемо у сотейник і обсмажуємо овочеву суміш, перемішуючи, до злегка золотавого кольору.
- Заливаємо у сотейник 2,5 л холодної і доводимо до кипіння. Додаємо дрібку солі, зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо під кришкою на повільному вогні 20 хвилин.
- Картоплю миємо, чистимо, ріжемо кубиками і закладаємо у сотейник. Готуємо так само під кришкою, доки картопля не стане м’якою.
- Миємо, перебираємо, обсушуємо і грубо шаткуємо щавель, кропиву і черемшу. Миємо, перебираємо і дрібно шаткуємо кріп і петрушку. Молоду цибулину чистимо, споліскуємо і ріжемо дрібним кубиком.
- Закладаємо зелень і цибулю у суп, доводимо до кипіння, додаємо сіль до смаку, варимо 5 хвилин і знімаємо з вогню.
- Готовий суп розливаємо по порційних тарілках. У кожну тарілку додаємо ложку сметани і нарізане часточками варене яйце.
Поради
- Щоб молода кропива не жалила, викладаємо її на друшляк і зливаємо окропом. Після такої обробки зелень цілком безпечна не лише для супів, а й для салатів.
- Аби по-справжньому добре промити зелень, додайте у воду 1 ч. л. харчової соди.
ГОТУЄМО З НАМИ
Зелений борщ з томатом
Крем-суп з молодої кропиви
Інгредієнти
- оливкова олія – 3 ст. л.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- морква – 1 шт
- цибуля порей – 1 стебло (біла частина)
- картопля – 4 шт.
- молода кропива (листя) – 400 г
- вершкове масло – 50 г
- жирні вершки – 50 мл
- овочевий бульйон – 1 л
- вершки для подачі – до смаку
- свіжа зелень – до смаку
Приготування
- Цибулю порей промиваємо, обсушуємо і дрібно ріжемо. Чищену ріпчасту цибулю ріжемо так само. Моркву чистимо, миємо і тремо на грубу тертку.
- У глибокому сотейнику нагріваємо невелику кількість олії і обсмажуємо підготовані овочі на повільному вогні 10 хвилин.
- Вливаємо у сотейник бульйон і доводимо його до кипіння.
- Картоплю чистимо, миємо, ріжемо шматочками і закладаємо у гарячий бульйон. Варимо під кришкою на повільному вогні 20 хвилин.
- Кропиву споліскуємо і зливаємо на друшляку окропом. Підготовану кропиву грубо шаткуємо і закладаємо у бульйон з картоплею. Бульйон доводимо до кипіння, додаємо сіль до смаку, варимо 5 хвилин і знімаємо з вогню.
- Готовий суп подрібнюємо на пюре за допомогою блендера, додавши вершки та вершкове масло. У кожну порційну тарілку вливаємо трохи вершків і прикрашаємо страву свіжою зеленню.
Поради
- Суп з кропиви виглядатиме як справжній делікатес, якщо посипати його обсмаженим насінням, наприклад, сумішшю насіння соняшника та льону. Насінневе “асорті” добре присмачити карі, чорним та духмяним перцем і підсушити на сковороді без жиру безпосередньо перед тим, як додати у суп.
- Якщо страва видається вам аж занадто малопоживною, доповніть її не зеленню та насінням, а скибочками обсмаженої щоковини або бекону та половинкою вареного яйця.
ГОТУЄМО З НАМИ
Борщ український з курячим філе
Зелений борщ із перловою крупою
Інгредієнти
Для бульйону:
- курячі шийки – 8 шт.
- олія – 2 ст. л.
молода цибулина з зеленню – 1 шт.
морква – 1/2 шт.
Для супу:
- перлова крупа – 50 г (бажано швидкого приготування)
- щавель – 100 г
- шпинат – 100 г
- морква – 1 шт.
- селера – 1/4 бульби
- картопля – 3 шт.
- кріп – кілька гілочок
- сіль, перець – до смаку
- варені яйця – 4 шт.
Приготування
- Перлову крупу заливаємо у каструлі достатньою кількістю води, вливаємо 1/2 ложки олії, додаємо дрібку солі і на повільному вогні варимо до готовності.
- Моркву і цибулю для бульйону чистимо, миємо і ріжемо великими шматочками. Курячі шийки промиваємо.
- В каструлі з товстим дном нагріваємо олію. Закладаємо курячі шийки та підготовані овочі, заливаємо 1,5 л води, доводимо до кипіння, додаємо трохи солі і варимо під кришкою на повільному вогні 1 год.
- Готовий бульйон проціджуємо. Шийки відкладаємо і знімаємо з них м’ясо, овочі видаляємо. Бульйон переливаємо в чисту каструлю (3 л) і додаємо ще 1 л холодної води.
- Моркву, картоплю і селеру чистимо, миємо, обсушуємо і ріжемо кубиками. Проціджений бульйон доводимо до кипіння, закладаємо підготовані овочі і варимо до м’якості.
- Кріп, щавель і шпинат споліскуємо і грубо шаткуємо. Закладаємо зелень у каструлю, додаємо варену перлову крупу і варимо страву на повільному вогні 10 хвилин. Додаємо сіль і перець до смаку, закладаємо м’ясо з шийок і знімаємо з вогню.
- Готовий суп розливаємо по порційних тарілках. Подаємо з половинками варених яєць.
Читайте також: