Час готувати салати! І хай навесні ще свіжих овочів не так і багато, проте й зі доволі скромного набору можемо приготувати чудові свіжі закуски. Зрештою, смачний салат – це не лише добірні овочі та зелень, а ще й майстерність їхнього поєднання, і оригінальний соус. А ми тут маємо в запасі кілька дуже цікавих соусів і заправок до весняних салатів.

Салат грецький

Фото: Pixabay

Інгредієнти

  • помідори – 4 шт.
  • цибулина ріпчаста – 1 шт.
  • огірок салатний – 1 шт.
  • солодкий перець – 1 стручок
  • листковий салат – 1 пучок
  • рукола – 1/2 пучка
  • чорні оливки без кісточки – 12–15 шт.
  • сир фета – 200 г
  • подрібнений свіжий естрагон – 1 ст. л.
  • червоний винний оцет – 1 ст. л.
  • оливкова олія – 4 ст. л.
  • сіль – до смаку

Приготування

  1. Руколу і листкову салату споліскуємо, перебираємо, обсушуємо і грубо шаткуємо. Помідори, огірок і стручок перцю миємо, обсушуємо. Перець, видаливши плодоніжку з насінням, ріжемо шматочками, огірок і помідор – тонкими кружальцями. За бажання огірок можна почистити. Цибулину чистимо і ріжемо тонкими півкільцями.
  2. Фету ріжемо великими кубиками або грубими пластинами.
  3. Підготовані овочі та зелень у салатнику змішуємо з оливками, посипаємо 2/3 естрагону, поливаємо 3 ст. л. олії, змішаної з оцтом, злегка присолюємо і перемішуємо.
  4. Розкладаємо салат по порційних тарілках. На кожну порцію кладемо кубик фети. Олію, що залишилась (1 ст. л.) змішуємо з естрагоном і поливаємо фету.

Порада

Салат із фетою смакуватиме навіть з простісінькою заправкою, наведеною у рецепті. Проте можна перетворити його на справжній кулінарний шедевр, додавши лимонний соус з кропом. Для цього соусу змішайте 3 ст. л. соку лимона, 6 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. червоного винного оцту. Додайте 1 ст. л. посіченого кропу, посоліть і поперчіть до смаку і злегка збийте соус віничком. Полийте салат соусом безпосередньо перед подачею.

ГОТУЙМО З НАМИ
Простий салат з редиски, огірків, сметани і яєць

Салат колслоу з молодої капусти

Фото: Pexels

Інгредієнти

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • капуста молода – 500 г
  • морквина – 1 шт.
  • вода – 500 мл
  • винний оцет – 2 ст. л.
  • цукор – 1 ст. л.

Для соусу:

  • легкий домашній майонез – 2 ст. л.
  • лимон – 1 шт.
  • соєвий соус – 2 ст. л.

Приготування

  1. Цибулю чистимо і дрібно ріжемо. Морквину чистимо і ріжемо тонкою короткою соломкою. Капусту шаткуємо і в глибокій мисці змішуємо з морквою. Перекладаємо овочі на друшляк.
  2. Воду доводимо до кипіння з оцтом і цукром і на друшляку зливаємо овочі гарячою рідиною. Овочі злегка відчавлюємо.
  3. З лимона вичавлюємо сік. Для соусу змішуємо майонез із соком лимона і додаємо соєвий соус.
  4. Капусту з морквою перемішуємо з подрібненою цибулею і поливаємо салат соусом.

Порада 

Цей салат добре смакуватиме із соусом чімічурі.

ГОТУЄМО З НАМИ
Крабовий салат з капустою

Фото: Getty Images

Салат з молодої капусти з огірком, яблуком і кольрабі

Інгредієнти

  • капуста білокачанна – 1/2 качана
  • кольрабі – 1 шт.
  • кисло-солодке яблуко – 1 /2 шт.
  • огірок – 1 шт.
  • зелена цибуля – 1/2 пучка
  • кріп – 1/2 пучка

Для соусу:

  • гірчиця – 1 ст. л.
  • рідкий мед – 1 ч. л.
  • сік лимона – до смаку
  • олія – 4 ст. л.
  • сіль, перець – до смаку

Приготування

  1. Усі інгредієнти для соусу змішуємо в невеликій посудині, злегка солимо, перчимо і добре перемішуємо. Залишаємо соус за кімнатної температури.
  2. Кольрабі миємо, обсушуємо і чистим. Яблуко та огірок миємо та обсушуємо.
  3. Капусту тонко шаткуємо. Кольрабі та яблуко (не очищуючи) ріжемо тонкою соломкою, огірок – тонкими скибочками або кружальцями.
  4. Підготовані продукти з’єднуємо у салатнику, поливаємо соусом і перемішуємо. Додаємо сіль і перець до смаку.
  5. Кріп і зелену цибулю промиваємо, обсушуємо і дрібно ріжемо.
  6. Перед подачею на стіл посипаємо салат подрібненою зеленню.

ГОТУЙМО З НАМИ
Салат з буряка та хріна від Євгена Клопотенка

Фото: Pixabay

Салат з червоної редиски з сирним соусом

Інгредієнти

  • редиска червона – 1 пучок (великий)
  • домашній сир – 70 г
  • жирні вершки – 70 г
  • лимон – 1 шт.
  • духмяна зелень (шніт-цибуля, кервель, естрагон, петрушка) – 1 пучок
  • молодий часник – 1 зубчик
  • олія – 3 ст. л.

Приготування

  1. Редиску миємо, обсушуємо і за допомогою овочерізки ріжемо тонкими кружальцями.
  2. Часник чистимо, бланшуємо в посоленому окропі 1 хвилину і дрібно січемо ножем. Зелень споліскуємо, перебираємо, обсушуємо і подрібнюємо.
  3. З лимона вичавлюємо сік.
  4. У глибокій мисці домашній сир розтираємо з олією, вершками та соком лимона. Додаємо сіль і перець до смаку. Підмішуємо в сирну масу зелень і часник.
  5. Закладаємо у сирну масу редиску і до подачі на стіл витримуємо страву у холодильнику.

Поради
Цей салат чудово смакуватиме на підсушених шматочках житнього хліба.
Додавши трохи більше вершків, ви легко перетворите салат з червоної редиски з сирним соусом на холодний суп.

Фото: Getty Images

Салат з червоною редискою, огірком і руколою

Інгредієнти

  • редиска червона – 1 пучок
  • огірок – 1 шт.
  • зелена цибуля – 1 пучок
  • рукола – 1 великий пучок

Для соусу:

  • оливкова олія – 4 ст. л.
  • винний оцет – 2 ст. л.
  • сіль, перець – до смаку

Приготування

  1. Овочі та зелень для салату миємо та обсушуємо.
  2. Зелену цибулю дрібно січемо ножем, руколу перебираємо, розбираємо на листочки. Огірок ріжемо кружальцями або дрібними скибочками, редиску – тонкими кружальцями.
  3. У глибокій мисці змішуємо редиску, огірок, зелену цибулю та руколу.
  4. Оливкову олію збовтуємо вилкою з винним оцтом, додаємо сіль і перець до смаку. Поливаємо салат соусом і повторно перемішуємо.

Порада

До цього салату доречний також буде йогуртовий соус або медова заправка.

Дивиться також:

Салат із маринованих огірків з крабовими паличками

от admin

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *