Час готувати салати! І хай навесні ще свіжих овочів не так і багато, проте й зі доволі скромного набору можемо приготувати чудові свіжі закуски. Зрештою, смачний салат – це не лише добірні овочі та зелень, а ще й майстерність їхнього поєднання, і оригінальний соус. А ми тут маємо в запасі кілька дуже цікавих соусів і заправок до весняних салатів.
Салат грецький

Фото: Pixabay
Інгредієнти
- помідори – 4 шт.
- цибулина ріпчаста – 1 шт.
- огірок салатний – 1 шт.
- солодкий перець – 1 стручок
- листковий салат – 1 пучок
- рукола – 1/2 пучка
- чорні оливки без кісточки – 12–15 шт.
- сир фета – 200 г
- подрібнений свіжий естрагон – 1 ст. л.
- червоний винний оцет – 1 ст. л.
- оливкова олія – 4 ст. л.
- сіль – до смаку
Приготування
- Руколу і листкову салату споліскуємо, перебираємо, обсушуємо і грубо шаткуємо. Помідори, огірок і стручок перцю миємо, обсушуємо. Перець, видаливши плодоніжку з насінням, ріжемо шматочками, огірок і помідор – тонкими кружальцями. За бажання огірок можна почистити. Цибулину чистимо і ріжемо тонкими півкільцями.
- Фету ріжемо великими кубиками або грубими пластинами.
- Підготовані овочі та зелень у салатнику змішуємо з оливками, посипаємо 2/3 естрагону, поливаємо 3 ст. л. олії, змішаної з оцтом, злегка присолюємо і перемішуємо.
- Розкладаємо салат по порційних тарілках. На кожну порцію кладемо кубик фети. Олію, що залишилась (1 ст. л.) змішуємо з естрагоном і поливаємо фету.
Порада
Салат із фетою смакуватиме навіть з простісінькою заправкою, наведеною у рецепті. Проте можна перетворити його на справжній кулінарний шедевр, додавши лимонний соус з кропом. Для цього соусу змішайте 3 ст. л. соку лимона, 6 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. червоного винного оцту. Додайте 1 ст. л. посіченого кропу, посоліть і поперчіть до смаку і злегка збийте соус віничком. Полийте салат соусом безпосередньо перед подачею.
ГОТУЙМО З НАМИ
Простий салат з редиски, огірків, сметани і яєць
Салат колслоу з молодої капусти

Фото: Pexels
Інгредієнти
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- капуста молода – 500 г
- морквина – 1 шт.
- вода – 500 мл
- винний оцет – 2 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
Для соусу:
- легкий домашній майонез – 2 ст. л.
- лимон – 1 шт.
- соєвий соус – 2 ст. л.
Приготування
- Цибулю чистимо і дрібно ріжемо. Морквину чистимо і ріжемо тонкою короткою соломкою. Капусту шаткуємо і в глибокій мисці змішуємо з морквою. Перекладаємо овочі на друшляк.
- Воду доводимо до кипіння з оцтом і цукром і на друшляку зливаємо овочі гарячою рідиною. Овочі злегка відчавлюємо.
- З лимона вичавлюємо сік. Для соусу змішуємо майонез із соком лимона і додаємо соєвий соус.
- Капусту з морквою перемішуємо з подрібненою цибулею і поливаємо салат соусом.
Порада
Цей салат добре смакуватиме із соусом чімічурі.
ГОТУЄМО З НАМИ
Крабовий салат з капустою

Фото: Getty Images
Салат з молодої капусти з огірком, яблуком і кольрабі
Інгредієнти
- капуста білокачанна – 1/2 качана
- кольрабі – 1 шт.
- кисло-солодке яблуко – 1 /2 шт.
- огірок – 1 шт.
- зелена цибуля – 1/2 пучка
- кріп – 1/2 пучка
Для соусу:
- гірчиця – 1 ст. л.
- рідкий мед – 1 ч. л.
- сік лимона – до смаку
- олія – 4 ст. л.
- сіль, перець – до смаку
Приготування
- Усі інгредієнти для соусу змішуємо в невеликій посудині, злегка солимо, перчимо і добре перемішуємо. Залишаємо соус за кімнатної температури.
- Кольрабі миємо, обсушуємо і чистим. Яблуко та огірок миємо та обсушуємо.
- Капусту тонко шаткуємо. Кольрабі та яблуко (не очищуючи) ріжемо тонкою соломкою, огірок – тонкими скибочками або кружальцями.
- Підготовані продукти з’єднуємо у салатнику, поливаємо соусом і перемішуємо. Додаємо сіль і перець до смаку.
- Кріп і зелену цибулю промиваємо, обсушуємо і дрібно ріжемо.
- Перед подачею на стіл посипаємо салат подрібненою зеленню.
ГОТУЙМО З НАМИ
Салат з буряка та хріна від Євгена Клопотенка

Фото: Pixabay
Салат з червоної редиски з сирним соусом
Інгредієнти
- редиска червона – 1 пучок (великий)
- домашній сир – 70 г
- жирні вершки – 70 г
- лимон – 1 шт.
- духмяна зелень (шніт-цибуля, кервель, естрагон, петрушка) – 1 пучок
- молодий часник – 1 зубчик
- олія – 3 ст. л.
Приготування
- Редиску миємо, обсушуємо і за допомогою овочерізки ріжемо тонкими кружальцями.
- Часник чистимо, бланшуємо в посоленому окропі 1 хвилину і дрібно січемо ножем. Зелень споліскуємо, перебираємо, обсушуємо і подрібнюємо.
- З лимона вичавлюємо сік.
- У глибокій мисці домашній сир розтираємо з олією, вершками та соком лимона. Додаємо сіль і перець до смаку. Підмішуємо в сирну масу зелень і часник.
- Закладаємо у сирну масу редиску і до подачі на стіл витримуємо страву у холодильнику.
Поради
Цей салат чудово смакуватиме на підсушених шматочках житнього хліба.
Додавши трохи більше вершків, ви легко перетворите салат з червоної редиски з сирним соусом на холодний суп.

Фото: Getty Images
Салат з червоною редискою, огірком і руколою
Інгредієнти
- редиска червона – 1 пучок
- огірок – 1 шт.
- зелена цибуля – 1 пучок
- рукола – 1 великий пучок
Для соусу:
- оливкова олія – 4 ст. л.
- винний оцет – 2 ст. л.
- сіль, перець – до смаку
Приготування
- Овочі та зелень для салату миємо та обсушуємо.
- Зелену цибулю дрібно січемо ножем, руколу перебираємо, розбираємо на листочки. Огірок ріжемо кружальцями або дрібними скибочками, редиску – тонкими кружальцями.
- У глибокій мисці змішуємо редиску, огірок, зелену цибулю та руколу.
- Оливкову олію збовтуємо вилкою з винним оцтом, додаємо сіль і перець до смаку. Поливаємо салат соусом і повторно перемішуємо.
Порада
До цього салату доречний також буде йогуртовий соус або медова заправка.
Дивиться також:
Салат із маринованих огірків з крабовими паличками