
Шотландський різдвяний кекс. Легко пекти, додає святкового настрою.
Спробуйте приготувати наш неймовірний шотландський кекс! Ваші гості будуть у захваті.
Інгредієнти:
мигдаль (сушений) – 70 г.
смородина (свіжоморожеа) – 300 г
Кумкват або інші цитрусові цукати (сушений) – 75 г родзинки світлі – 125 г родзинки темні – 125 г журавлина сушена – 125 г масло вершкове –
150 г. борошно
370 г цукор
2 ст. л. яйця курячі
2 шт. простокваша
50 г оковитої
60 мл імбир мелений
½ ч. л. кориця
– ½ ч. л. перець чорний мелений
– ¼ ч. л. перець духмяний мелений – дрібка
загальна вага приблизно 1650 кг.
Поради з приготування:
Чорну смородину потрібно розморозити, злити рідину.
Мигдаль очистити від шкірки, залиште на 5 хвилин і залийте гарячою водою. Підсушіть і перемоліть 1/3 мигдалю дрібно, 2/3 побільше.
Кумкват поріжте дрібно, родзинки промийте гарячою водою.
Змішати в мисці мигдаль (крупномелений), родзинки двох видів, в’ялену журавлину, кумкват.
Для пісочного тіста просіяти на дошку 300 г борошна з дрібкою солі, додати холодне масло, порізане шматочками, і поріжте ножем в крихту.
Додати 3 ст. ложки крижаної води і швидко замісити тісто. Скачати тісто в колобок, обгорнути харчовою плівкою і покласти в холодильник на 30 хвилин.
Потім тісто тонко розкачати між шарами харчової плівки, вирізати пласти необхідних розмірів і викласти боки і дно форми для випічки.
Форму попередньо застелити папером для випічки і змастити маслом.
Для начинки:
Обов’язково змішайте 70 г борошна, дрібномелений мигдаль, імбир, корицю, духмяний і чорний перець, перемішати.
Висипати борошно зі спеціями у велику миску, додати чорну смородину і, струшуючи миску, перемішати, щоб борошно покрило всі ягоди.
Потім додати сухофрукти і ще раз перемішати. Це зробить їх смак більш насиченим та виразним.
У чашці збити виделкою яйця з цукром і простоквашу (можна взяти кефір). Додати яєчну суміш і оковиту до сухофруктів, добре перемішати.
Формуємо кекс: викласти начинку в форму і добре ущільнити ложкою. Зверху накрити кришечкою з тіста і защипнути краї. Випікати при температурі 170 градусів 2,5 години.
Якщо зверху почне занадто рум’янитися, накрити фольгою. Готовий кекс остудити, загорнути у фольгу і покласти в холодильник мінімум на 5–7 днів.